Sady příborů
Hodí se pro početné domácnosti, skupiny přátel, svatby a oslavy. Výhodou je jednotný vzhled příborů, což opticky sjednocuje prostřený stůl. Nevýhodou je delší péče a umývání celé sady. Ke konzumaci asijské kuchyně využijete spíše jídelní hůlky, s kterými je ale manipulace s potravinami obtížnější. Prozkoumejte i ostatní potřeby pro stolování.
Základní rozdělení
- Sady vidliček – Vyberte si vidličky se dvěma, třemi nebo čtyřmi zuby. Salátové vidličky kombinují lžíci a vidličku dohromady, abyste mohli pohodlně konzumovat zeleninu.
- Sady lžic – Hluboké lžíce využijete na pohodlnou konzumaci polévek a tekutých pokrmů. Lžíce s dlouhou rukojetí se hodí na přípravu koktejlů nebo na vyškrabování potravin z úzkých a vysokých nádob.
- Sady lžiček – Využijete ke konzumaci dezertů, ale také na míchání čaje, kávy nebo dalších nápojů.
- Sady nožů – Nože tvoří klíčový prvek v jídelním setu.
Materiál
- Nerezové sady / Kovové sady – Nerezové jsou velmi odolné a většinou se mohou umývat v myčce. Kovové jsou sice odolné, ale mohou být náchylné na rezivění.
- Plastové sady – Pro svoji lehkost a snadné použití jsou oblíbené u dětí, na cestách, při kempování nebo na piknik.
- Dřevěné sady – Představují ekologickou variantu. Jsou však náročné na údržbu a většinou nesnesou dlouhodobé vystavení vlhkosti.
- Stříbrné sady – Luxusní varianta, která slouží pro speciální příležitosti, na Vánoce, svatby nebo rodinné oslavy. Při jejich údržbě musíte používat neagresivní čisticí prostředky a vyvarovat se použití myčky.
Typ příboru
- Dezertní sady – Bývají menších rozměrů, abyste s nimi mohli pohodlně konzumovat drobné sladkosti a laskominy.
- Sady na ryby – Vidlička je široká a menší, podobá se té dezertní. Nůž je většinou více tupý a hranu má zalomenou do špičky, proto se s ním křehké rybí maso snadno odděluje od kostí.
- Sady příborů na salát – Většinou je poznáte podle speciálně tvarované lžičky, která připomíná částečně i vidličku. Salátová lžíce může být vykrojená různými způsoby usnadňujícími konzumaci různě velkých kousků zeleniny.
- Servírovací sady – Spíše než ke konzumaci jídla je využijete na servírování pokrmů.
- Stolní sady – Hodí se na běžné používání.
- Steakovové sady – Nože jsou ostřejší, aby zvládly ukrojit i nepoddajný kus masa. Vidličky mají také ostřejší špičku, abyste maso dobře fixovali při krájení.
Vlastnosti
- Dětské sady – Příbory jsou většinou menší, drobnější a méně ostré. Disponují ergonomickým úchopem, což usnadňuje dětem nácvik správného stolování. Mohou být barevnější a ozdobené veselými motivy, aby je motivovaly k jídlu a vytvářely pozitivní vztah k potravinám.
- Sady vhodné do myčky – Jejich materiál umožňuje umývání myčkou, aniž by hrozilo poškození příboru.


Pokles ceny











































