Šálky
Je typicky mělčí, nižší a široce otevřený nebo kónický, vždy s ouškem (někdy se dvěma) a doplňuje ho podšálek, který se často prodává přímo v balení. Slouží nejen k servírování kávy, čaje a dalších teplých nápojů, ale často také dotvářejí atmosféru stolování svým tvarem, barvou a designem.
Podle typu nápoje
Tvar šálku má vliv na uchování teploty nápoje a zejména u kávy může ovlivnit rozvoj aroma a chuti.
- Espresso – Je ideální podávat v porcelánovém šálku o objemu 60-90 ml. Šálek by měl být kónického tvaru s tloušťkou stěn alespoň 5 mm a měl by být nahřátý. Pro dvojité espresso je pak vhodný šálek velikosti 100 ml. Vybírat můžete přímo z hrnků určených na espresso.
- Cappuccino a americano – Může se podávat v šálku o objemu 150–180 ml, přičemž pro cappuccino stačí 150 ml, zatímco pro americano se hodí větší šálek.
- Latte macchiato – Vyžaduje více než 250 ml a obvykle se podává ve vysoké sklenici, aby byly vidět vrstvy nápoje. Sklenice by měla mít tlustší sklo, aby nepraskla.
- Caffè latte – Vyžaduje největší objem 280–330 ml a ideálně se podává v širokém šálku.
- Čaj – Obvykle se podává ve větších hrncích než káva, od 200 ml a výše, v závislosti na preferencích.
Jaký materiál zvolit?
- Porcelán – Je nejoblíbenějším materiálem pro servírování kávy. Rychle se nahřívá, dobře drží teplo a je odolný. Porcelánové šálky jsou proto oblíbenou volbou u baristů. Navíc jsou většinou vhodné pro mytí v myčce na nádobí.
- Keramika – Představuje cenově dostupný materiál, který neovlivňuje chuť nápoje. Nevýhodou je tepelná nestabilita hrnku, takže nápoj v něm rychle chladne, a může být náchylnější k opotřebení a poškození.
- Sklo – Je ideální pro servírování nápojů, kde chcete zvýraznit vizuální aspekt. Sklo však nemusí tak dobře udržovat teplotu nápoje jako porcelán.
















