Podložky pod hrnce
Mají v kuchyni dvě odlišné role – většina slouží jako ochrana povrchu při odkládání horkého nádobí na stůl nebo linku, indukční podložky umožňují používat běžné, nemagnetické nádobí i na indukční varné desce. Kulaté a čtvercové podložky pokrývají klasické průměry nádobí kolem 20–25 cm, obdélníkové poslouží pod dva hrnce najednou nebo pod odpovídající pánve a pekáče. Atypické tvary doplní stylovější kuchyně nebo servírování. Protiskluzové provedení pak zamezí nežádoucímu pohybu nádobí.
Čím se liší materiály podložek?
Na ochranu stolu a desky se používají materiály, které nevedou teplo. Také většinou působí přírodně nebo dekorativně a často se snadno kombinují s prostíráním.
Korkové podložky pod hrnce – Dobře izolují a mají příjemný přírodní vzhled. Jsou ale méně odolné vůči vlhkosti a mastnotě, která se mohou vsáknout.
Bambusové podložky pod hrnce – Jsou tvrdší a trvanlivější než korek, hodí se při servírování. Snesou teplotu hrnce, ale mohou časem praskat.
Dřevěné podložky pod hrnce – Vypadají elegantně a vydrží poměrně dost, ale vyžaduje šetrnější čištění a péči, pokud chcete, aby dlouho vydržely.
Bavlněné podložky pod hrnce – Dobře poslouží pod mírně teplé nádobí nebo jako prostírání. Jsou měkké, což usnadňuje skladování, a snadno se perou, ale nejsou vhodné pro extrémní horko.
Silikonové podložky pod hrnce – Představuje umělý materiál, který je však praktický. Neklouže, dobře izoluje a dá se mýt i v myčce. Navíc se dá srolovat či složit, což šetří místo.















































