Tvořítka na led
Slouží nejen k výrobě klasických kostek, ale i k přípravě ledu v různých tvarech a velikostech. Často jsou vyrobena z materiálů vhodných do myčky a díky své univerzálnosti najdou využití i mimo přípravu nápojů – například k zamražení bylinek v oleji, vývaru, pyré nebo dětských příkrmů. Vyrábějí se nejčastěji z praktičtějšího, měkčího silikonu nebo levnějšího plastu. Na servírování ledu se hodí lopatky a kleštičky na led. Pořídit si můžete také speciální formičky na zmrzlinu. Výběr ovlivňuje i kapacita – pro běžné domácí využití se hodí tvořítka na 8–12 kostek, pro větší množství nápojů existují i formy s vyšším objemem.
Formu, nebo sáček?
Formy na led – Dají se použít opakovaně a vyrábějí se v různých tvarech – kromě klasických kostek jsou oblíbené například kuličky, diamanty, srdíčka nebo drobné tvary do koktejlů (například hvězdičky či květy). Výhodou je dlouhodobá použitelnost a možnost kreativního využití – třeba pro zamražení bylinek, džusů nebo kávy.
Sáčky na led – K mání jsou v jednorázové i vícekrát použitelné podobě. Jde o plastové obaly, které se naplní vodou a po zmrazení se led uvolní protržením komor. Jsou ideální na cesty nebo pro situace, kdy je potřeba připravit větší množství ledu bez nutnosti opakovaného plnění jednotlivých forem. Nevýhodou může být větší produkce odpadu a menší kontrola nad tvarem výsledných kostek.
















































