Jak vybrat vinotéku
Správně zvolená domácí vinotéka vám pomůže skladovat víno tak, aby vydrželo kvalitní po opravdu dlouhou dobu. Podle čeho ale vybírat? Je lepší termoelektrický, nebo kompresorový způsob chlazení? Jakou zvolit klimatickou třídu?
Proč používat vinotéku
Obliba vína u nás neustále roste, a tak se nabízí otázka, jak jeho zásoby udržet co nejdéle kvalitní. Vhodně zvolená vinotéka umožní dodržet všechna pravidla a tipy pro skladování vína v domácích podmínkách.
- Červená vína by měla být navrchu, do spodní části patří vína bílá a perlivá.
- Láhve by měly ležet, aby se stále zvlhčoval korek a nedocházelo k jeho vysychání.
- Teplota by neměla kolísat a měla by odpovídat požadavkům pro skladovaný druh vína.
- Stabilní by měla být také vlhkost vzduchu. Pětasedmdesátiprocentní vlhkost zajistí, že nebude vysychat korek ani nezačnou vznikat plísně.
Kvalitní vinotéka umožní toto všechno a navíc má celou řadu výhod:
- na rozdíl od ledničky se v ní nepřenáší žádné potravinové pachy,
- víno je chráněné před vibracemi a případnou nežádoucí oxidací,
- UV sklo ve dveřích lednice nepropustí dovnitř UV záření slunečních paprsků, a víno se tak zbytečně nekazí.
Pokud chcete skladovat několik různých druhů vína, dejte raději přednost tzv. vícezónové vinotéce. Ta umožní nastavit odlišné teploty v několika částech chladicího prostoru. Jaké teploty použít?
- Červené víno 15–18 °C
- Bílé či růžové víno 7–12 °C
- Perlivé víno 8–10 °C
- Šumivé víno 4–7 °C
Vestavnou, či volně stojící?
Pokud má být vinotéka součástí kuchyňské linky, je jasnou volbou vinotéka vestavná. Pokud si ale jejím umístěním v rámci kuchyně ještě nejste jisti nebo pokud vůbec v kuchyni být nemá, dejte přednost volně stojícímu provedení.
Při umisťování vinotéky berte v potaz také to, že z její zadní části uniká teplo. Z důvodu vyšší hmotnosti naplněné vinotéky nepočítejte ani s jejím umístěním na jiný spotřebič.
Klimatická třída
Pokud chcete vinotéku umístit například do sklepa, měli byste při výběru zohlednit také její klimatickou třídu. Ta se značí SN, S, ST či T a říká, do jak chladné místnosti je možné vinotéku umístit.
- SN +10 až +32 °C
- N +16 až +32 °C
- ST +18 až +38 °C
- T +18 až +43 °C
Energetická třída
Protože vinotéky obvykle mívají vyšší spotřebu energie, vyplatí se před koupí vybírat i podle tzv. energetické třídy. Ta se značí od A až po G, kdy A je hodnota nejlepší a G představuje nejméně úsporné řešení. Na štítku naleznete informace o roční spotřebě energie, objem pro mražené potraviny, objem chlazených prostor, emisi hluku a QR pro přístup do on-line databáze EPREL kde můžete mezi sebou jednotlivé vinotéky porovnávat.
Nový energetický štítek od března 2021
Z důvodu lepší přehlednosti a motivace výrobců k inovaci technologií jsou od března 2021 nové energetické štítky. Doposud používané třídy A+, A++ a A+++ se stali nepřehlednými a jsou nyní úplně zrušeny. Nově je používané označení A-G, kdy G je třída s nejmenší úsporností. Nyní můžete nalézt produkty označené jako A+++ označené jako D, protože v novém štítku spadli do nižší kategorie, energetická účinnost výrobku se ale nemění. V databázi produktů Zboží.cz se mohou ještě nějakou dobu vyskytovat produkty se starým označením. Jedná se o produkty, které se doprodávají a již k nim nebudou nové štítky dodávány.
Způsob chlazení
Existují dva základní způsoby, kterými může vinotéka chladit. Jedná se o chlazení termoelektrické a kompresorové.
- Termoelektrické chlazení
Představuje ekologičtější řešení, protože se ve vinotéce vůbec nenachází chladivo. Zajistí nulovou hlučnost i vibrace. Vinotéky s termoelektrickým chlazením bývají navíc levnější. Jedinou nevýhodou tak zůstává jejich vyšší spotřeba.
- Kompresorové chlazení
Má všechny výhody termoelektrického provedení, navíc ale přidává nízkou spotřebu (může být i poloviční) a opravdu vysoký chladicí výkon. Bohužel se ale jedná o řešení dražší.
Podle čeho také vybírat
- Materiál polic
Na výběr máte obvykle z levnějšího zvlněného plechu nebo z dřevěných polic. Ty představují kvalitnější řešení, protože napomáhají udržovat optimální vlhkost.
- Displej
Vinotéky s displejem mohou zobrazit třeba přesnou teplotu, na kterou právě chladí.
- Antibakteriální technologie
Udržuje prostředí vinotéky bez škodlivých mikrobů.
- Superchlazení
Postará se o rychlejší vychlazení vína. Hodí se zejména pro vinárny, ale využití najde i v domácnostech, například když vám má přijít návštěva a vy potřebujete nápoje rychleji zchladit.