Jak vybrat mrazák
Vhodně zvolený mrazák udrží vaše potraviny dlouho čerstvé. Podle čeho ale vybírat? Je lepší samostatně stojící, nebo vestavná mraznička? Co značí mrazicí výkon, co je to akumulační doba a jaká energetická třída je nejúspornější?
Tipy pro správný výběr
- Mrazák vybírejte podle toho, kolik máte v kuchyni prostoru a kolik (a jakých) zásob do něj hodláte uložit.
- Rozhodněte se, zda vám nebude stačit mrazák zkombinovaný s lednicí nebo zda využijete samostatně stojící mrazničku.
- Šuplíkový mrazák má menší objem, který se ale hodí pro většinu domácností. Oproti tomu pultový mrazák nabízí objem značně větší, který využije početná rodina nebo obchod s potravinami.
- Pokud chcete mrazák s co nejnižší spotřebou energie, vybírejte z mrazniček v energetické třídě B a výše.
Typ mrazáku podle umístění
Volně stojící mrazák
Výhodou volně stojícího mrazáku je, že ho můžete umístit v podstatě kamkoliv. Hodí se k uchovávání mražených věcí jak v kuchyni, tak na příklad ve sklepě, kde spotřebovává méně energie, nebo v nebytových prostorech. Díky snadné manipulaci ho můžete také převážet.
Vestavný mrazák se pořizuje tak, aby se designově i rozměrově hodil do již stávající kuchyně, do které se zabuduje. Díky tomu je neustále po ruce, na druhou stranu má ale kvůli teplu od vaření větší spotřebu a nelze s ním příliš manipulovat.
Konstrukce mrazáku
Podle konstrukce rozlišujeme:
- mrazáky truhlicové (pultové) s horním otevíráním,
- mrazáky skříňové (šuplíkové) s klasickým předním otevíráním,
- mrazáky vyráběné v kombinaci s ledničkou.
Nabídne více prostoru, dobře izoluje a má nižší spotřebu. Uvnitř je pouze volný prostor bez přihrádek, proto se hodí spíše pro skladování jednoho druhu potravin. Mají většinou nižší spotřebu energie a výborné izolační schopnosti. Při výpadku proudu tyto mrazničky uchovají potraviny ve zmrazeném stavu až po několik dní. Hodí se pro početné rodiny nebo do obchodů.
Vypadá na první pohled jako klasická chladnička. Uvnitř se nachází jednotlivé přihrádky, což usnadňuje přístup k různým potravinám. Zásuvky často bývají opatřeny piktogramy, aby bylo uživateli hned jasné, kam má sáhnout. Na druhou stranu jednotlivé šuplíky zabírají místo, takže využitelný objem mrazničky je nižší.
Nejběžnější volba většiny domácností, která poskytuje hned dvě funkce naráz - potraviny zchladí a tím je udrží déle čerstvé, v mrazicí části pak potraviny zmrazí a umožní tak jejich dlouhodobé skladování. V případě jednodveřové lednici se musíte rozhodnout, zda vám vyhovuje mít mrazák umístěný spíše v horní, nebo dolní části. Ideální poměr chladící vs mrazící části je 2:1.
Velikost mrazáku a chladicí objem
Příliš velký a zpola naplněný mrazák spotřebovává zbytečně moc elektřiny. Menší mrazák ale může časem přestat dostačovat vašim potřebám. Před koupí byste tedy měli zohlednit zejména chladicí objem mrazničky. Za optimum se považuje 40–60 litrů na osobu. Pokud máte v rodině vášnivého rybáře či zahrádkáře, raději počítejte až se 100 litry na osobu.
Spotřeba mrazničky aneb energetická třída
K porovnání energetické náročnosti jednotlivých mrazáků slouží údaj o denní spotřebě přepočítané na 100 litrů objemu. Výrobci ale častěji používají tzv. energetickou třídu, která se nově od 1.3.2021 značí A až G, kdy A je nejúspornější. Výdaje za energii snížíte tím, že mrazák umístíte do chladné místnosti.
Proč se mění energetické štítky?
Díky rychlému vývoji technologií, kdy se vyrábí stále ekologičtější elektrospotřebiče, se stalo označení A+, A++ a A+++ nevyhovující a zastaralé. Proto od 1. března 2021 platí nové označení energetické třídy v rozmezí A - G, kdy A znamená nejúspornější a G nejméně úsporný spotřebič.
Může se vám tak stát, že pokud jste si začátkem roku 2021 pořídili nový spotřebič, bude přiložen jak starý tak nový energetický štítek, což je zcela v pořádku a v souladu s povinností výrobců spotřebičů, kteří se na změnu museli zavčasu připravit.
Každý nový energetický štítek obsahuje v pravém horním rohu tzv. QR kód, který vás po načtení smartphonem či tabletem přenese do online databáze EPREL, kde je možné přesnější srovnání jednotlivých výrobků
Stále je možné narazit na staré označení A+, A++ a A+++. Až do prosince 2021 je možný doprodej spotřebičů s původním označením. Jedná se o elektrospotřebiče, které se již nevyrábí. Prodejcům je tak umožněno doprodat staré zboží ze skladů aniž by museli od výrobce získat nové energetické štítky.
Mrazicí výkon
Udává, jaké množství potravin těsně nad bodem mrazu je mrazák schopný do 24 hodin zmrazit na –16 C. U šuplíkových mrazniček to může být např. 10 kg za 24 hodin, u nejvýkonnějších truhlicových až 40 kg za 24 hodin.
Třída mrazení
Udává, na jakou minimální teplotu dokáže mrazák potraviny zamrazit. Značí se jednou až čtyřmi hvězdičkami, kdy každá hvězdička znamená –6 C. Čtyři hvězdičky tak ukazují na schopnost mrazení až na –24 C.
Klimatická třída
Klimatická třída, uváděná výrobcem, určuje ideální teplotu pro provoz mrazáku. Je-li vnitřní teplota spotřebiče mimo doporučený rozsah, negativně se to projeví na spotřebě elektřiny a případně také i na jeho funkčnosti. Rozlišujeme čtyři základní klimatické třídy:
- SN (subnormální): 10 až 32 C,
- N (normální): 16 až 32 C,
- ST (subtropická): 18 až 38 C,
- T (tropická): 18 až 43 C.
Setkat se můžete i s označením kombinujícím několik tříd, např. SN-N-ST. V tomto případě by šlo o mrazničku schopnou provozu při okolní teplotě 10–38 C. Klimatická třída by vás měla zajímat zejména tehdy, pokud chcete mrazák umístit do velmi chladných či teplých prostor.
Další užitečné funkce
- No-frost
Označení pro mrazničky, ve kterých vzduch cirkuluje, což brání vzniku námrazy. Vyhnete se tak nutnosti odmrazovat.
- Super-frost
Po zapnutí této funkce se v mrazničce dočasně prudce sníží teplota. To se hodí ve chvíli, kdy do ní ukládáte nákup a chcete, aby se co nejdříve zamrazil.
- Signalizace otevřených dveří
Zvukové upozornění, když necháte mrazák otevřený.
- Akumulační doba
Uvádí se v hodinách a říká, jak dlouho dokáže mraznička udržet potraviny zmražené v případě výpadku elektřiny.
- Zaměnitelné otevírání - nevyhovuje vám, jakým směrem se otevírají dveře mrazáku? Žádný problém - některé modely umožňují jejich otočení.
- Zámek - pojistěte si mrazák zámkem, aby ho malé děti v rámci hry neotevíraly a zbytečně tak potraviny v něm nevystavovaly vyšším teplotám.
Správná teplota v mrazničce
Správná teplota zabezpečí déletrvající čerstvost skladovaných potravin. Zároveň zabraňuje (nebo alespoň omezuje) tvorbu a množení nežádoucích bakterií. Optimální teplota uvnitř ledničky nebo mrazničky také šetří spotřebovanou energii.
V mrazáku by měla být ideální teplota nastavena zhruba na - 18° C. Tato teplota však není v celém prostoru stejná – různí se ve spodní a horní části a i v držáku dveří a to řádově o jednotky stupňů. Tomu se dá předejít, pořídíte-li si model lednice vybavené funkcí Free Store, ve které obíhá studený vzduch. Teplota v prostoru je pak více konstantní, bez velkých výkyvů. Pro udržování správné teploty v mrazáku je jeho pravidelné odmrazovat. Námraza zvyšuje spotřebu energie mrazáku, ale díky ní je také horší manipulace s šuplíky. Led také zabírá místo na potraviny. Přečtěte si, jak mrazák správně odmrazit.
Nejoblíbenější mrazničky
Které mrazničky patří k dlouhodobě nejoblíbenějším a co za funkce vám nabízí?
- praktické funkce, inovativní technologie, moderní materiály - to jsou nejen mrazničky Siemens
- ať už sháníte mrazák pro běžnou čtyřčlennou rodinu (objem 10 - 150 litrů) nebo pro několikagenerační domácnost (objem 150 - 250 litrů), mrazáky Siemens vám nabízí obojí
- mrazáky BOSCH vám budou sloužit den za dnem, dlouhé roky
- sháníte mrazák volně stojící, nebo vestavný?
- většina modelů disponuje funkcí No frost, která brání vzniku námrazy
- kvalitní šuplíkové i pultové mrazáky seženete od značky Gorenje
- funkce No frost zabrání vzniku námrazy, zatímco funkce Super frost dokáže během chvíle zamrazit právě vložené potraviny