Mixéry a šlehače
Mixéry umožňují rozmělňovat a sekat potraviny, zatímco šlehače slouží spíše na přípravu krému, pěny a hníst těsto. Funkce smoothie umí připravit nápoje a kaše. Pulsní spínač poskytuje větší kontrolu nad procesem mixování a plynulá regulace otáček zajistí jemné nastavování rychlostí. Pro vyšší bezpečnost při práci se může hodit pojistka proti přehřátí nebo dětská pojistka, která zabezpečí nežádoucí zapnutí dětmi. Na rozdíl od multifunkčních robotů jsou šlehače menší, tedy skladnější, ale podle příslušenství také zvládnou více činností. V porovnání se stolními mixéry nabízí food procesory širší spektrum funkcí.
Co od mixéru vyžadujete?
Většina mixérů a šlehačů zvládá více činností, stačí pouze vyměnit násady. Čím více funkcí, tím zpravidla vyšší cena a více potřebného příslušenství, včetně násad i různých nádob.
- Mixování – Kombinování ingrediencí dohromady za účelem vytvoření homogenní směsi. Mixuje pomocí ostrých nožů.
- Sekání – Jemné rozdělení potravin na menší kousky pomocí sekacích nožů.
- Drcení – Podobně jako u sekání jde o rozmělňování na menší kousky pomocí nožů.
- Šlehání – Přimíchávání vzduchu do směsi za účelem zvýšení objemu a lehkosti pomocí šlehacích metel.
- Hnětení – Spojování ingrediencí dohromady pomocí hnětacích háků. Používá se zejména na přípravu těsta.
Jaký typ mixéru / šlehače vybrat?
- Tyčové mixéry – Menší spotřebiče, které často mixují potraviny přímo ve vlastní nádobě. Snadno se čistí, ale mají omezený výkon i kapacitu.
- Stolní mixéry – Disponují větší kapacitou a různými rychlostmi, ale jsou těžší a zabírají více místa.
- Ruční šlehače – Jednoduše se ovládají, obsahují většinou dvě metličky a mají větší výběr rychlostí. Mohou však být hlučnější.
- Smoothie makery – Zaměřují se na přípravu koktejlů z ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Nevýhodou je menší univerzálnost pro ostatní účely.
- Sekáčky – Představují efektivní způsob, jak rozsekat i nepoddajné potraviny, ořechy nebo koření. Je třeba počítat s omezenějším objemem.
- Mechanické šlehače – Největší výhodou je, že k chodu nepotřebujete elektřinu. K obsluhování je potřeba fyzická síla.
Kolik má vaše domácnost členů?
Čím větší domácnost, tím větší objem mixéru / šlehače využije. Závisí to také na individuálních preferencích.
- 1 osoba – objem nádoby do 0,7 litrů
- 1 až 2 osoby – objem nádoby od 0,7 do 1,5 litrů
- 3 až 6 osoby – objem nádoby od 1,5 do 3 litrů
- 7 a více osob / komerční použití – objem nádoby nad 3 litry
Jaký příkon mixéru / šlehače zvolit?
- Příkon do 300 W – Pro jednoduché mixování a šlehání. Nemusí si poradit s tvrdšími potravinami.
- Příkon 300 W až 500 W – Dostatečný pro běžné mixování a šlehání.
- Příkon 500 W až 700 W – Zvládnou i tvrdší potraviny, ale mohou být hlučnější.
- Příkon 700 W a více – Vysoká síla pro extra tvrdé potraviny, ale počítejte s vyšší spotřebou elektřiny a hlučností.
Materiál nádoby
Výběr materiálu nádoby ovlivňuje odolnost, bezpečnost a údržbu přístroje. Pokud preferujete vlastní nádobu, zvolte modely bez nádoby.
- Hliník – Je lehký a odolný. Může však reagovat s kyselými potravinami.
- Kov / nerez – Snadno se čistí a neovlivňuje chuť potravin, ale bývá dražší a těžší.
- Plast – Vyznačuje se lehkostí a průhledností, takže vidíte proces mixování nebo šlehání. Může se snadno poškrábat a nasávat pachy.
- Sklo – Na rozdíl od plastu nepřijímá pachy a odolá změnám teplot, ale bývá těžší a křehčí.
- Tritan – Řadí se mezi plasty. Není tak křehký jako sklo, ale může se opotřebovat a ztrácet průhlednost.
Počet otáček
Udává dobu, za jak dlouho mixér potraviny nebo suroviny rozmělní. Odpovídá tomu, kolikrát se nůž za minutu otočí. Některé výrobky nabízejí plynulou regulaci otáček, proto se vždy zajímejte o nejvyšší hodnotu.
- Stolní mixéry pro běžné mixování si vystačí s 11 000 ot./min, ale v případě požadavku na zpracování tvrdých surovin, raději volte 20 000 ot./min.
- Tyčové mixéry by měly mít minimálně 11 000 ot./min.
- Ruční šlehače si vystačí s 1 000 ot./min.
Další důležité vlastnosti
- Pulsní spínač – Funkce, díky které dočasně zvýšíte výkon mixéru na maximum.
- Pojistka proti přehřátí – Vypne mixér v případě, že hrozí přehřátí a poškození motoru.
- Bezpečnostní pojistka – Nedovolí spotřebič zapnout v případě, že je nádoba špatně nasazená nebo víko špatně zavřené.
- Délka přívodního kabelu – Kabel by vás při manipulaci neměl obtěžovat. Není tedy dobré mít příliš krátký, ani příliš dlouhý přívodní kabel. Ideální je, pokud má výrobek speciální prostor pro jeho uskladnění.
Oblíbení výrobci
- Mixéry a šlehače ETA – Vyberte si z výkonných stolních mixérů řady ETA Vital Blend a smoothie mixérů řady ActiveMix. Mimo jiné vybírejte i z různých šlehačů a sekáčků.
- Mixéry a šlehače Sencor – Nabízí nejen tyčové mixéry, ale také sekáčky, smoothie makery i šlehače.
- Mixéry a šlehače BOSCH – Nabízí výkonné ruční šlehače, tyčové a stolní mixéry.
Jak o mixér správně pečovat?
Aby vám mixér sloužil dlouhé roky, je třeba věnovat mu občasnou péči. Po každém použití ho podle pokynů výrobce rozeberte a důkladně umyjte. V návodu se dočtete, zda a které části se mohou mýt v myčce. Kovové části nezapomeňte dobře vysušit. Pokud plánujete mixér používat dennodenně, je důležité, aby se snadno rozebíral a zase skládal. Je vhodné, aby i nože byly omyvatelné.





















































