Co je Slanináda? Jak nejlépe popsat Slaninádu? Jednoduše řečeno, je to slaninový džem. Základem této lahůdky je poctivá moravská slanina, kterou si necháváme udit u pana řezníka Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova (1). Ten ji pro nás připravuje tradičním způsobem – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad. Po vyuzení slaninu nakrájíme na malé kostky a v kotli vyškvaříme (3), až jsou…
Co je Slanináda? Jak nejlépe popsat Slaninádu? Jednoduše řečeno, je to slaninový džem. Základem této lahůdky je poctivá moravská slanina, kterou si necháváme udit u pana řezníka Josefa Jůzy z Březiny u Tišnova (1). Ten ji pro nás připravuje tradičním způsobem – naloženou pouze v kuchyňské soli, (2) bez dalších přísad. Po vyuzení slaninu nakrájíme na malé kostky a v kotli vyškvaříme (3), až jsou z ní křupavé zlatavé kousky. Poté přidáváme cibuli (4), česnek, ocet, cukr, kávu, pastu ze svatojánských ořechů (5) a další ingredience. Vše vaříme tak dlouho, dokud se chutě krásně nespojí (6) a směs nezíská ideální konzistenci (7). Nakonec ji plníme do skleniček a zavaříme. Jestli se chcete dozvědět víc, přečtěte si také článek na našem blogu. Historie Slaninády Přiznáme bez mučení, že Slanináda není naším původním vynálezem. Ve světě je tato pochoutka známá jako "bacon jam" a jejím autorem je šéfkuchař Chris O'Connor, který údajně v jedné východolondýnské restauraci smíchal cibulové
Tip jak slaninádu použít: Slaninádu rozetřete na teplý toust, přidejte vejce ala volské oko a na plátky nakrájené avokádo. Osolte a máte vynikající snídani. Slanináda se hodí do hamburgerů, na tousty nebo topinky posypaná cibulkou a kysaným zelím. Složení slaninády: Slanina (vepřový bok, jedlá sůl) - tepelně opracovaný výrobek, cibule, cukr, jablečný ocet, vlašský ořech, česnek, káva, směs koření. Ocenění slaninády: Regionální potravina jihomoravského kraje 2019Zlatá Chuť jižní Moravy 2019 Důležité informce: Obsah: 205 gTrvanlivost: 1 rokSkladovat do: 20°CVýrobce: Chuť Moravy s.r.o. Minimální trvanlivost uvedena na obale