Hmotnost 5000 gJáhly jsou loupané obilky prosa setého, po vyloupání vznikají malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Proso pochází z Číny, východní Asie, Indie a z jihovýchodní části Ruska.
Jáhly jsou loupané obilky prosa setého, po vyloupání vznikají malé žluté kuličky v průměru asi 1 mm. Proso pochází z Číny, východní Asie, Indie a z jihovýchodní části Ruska. Jáhly se u nás dříve těšily velké oblibě. Postupně byly ale vytlačeny konzumací brambor a obilovin, z nichž lze upéct chléb a další pečivo.
Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a mají zahřívací účinek na organismus. Jáhly jsou velmi náchylné na žluknutí, proto by se po otevření balíčku měli co nejdříve spotřebovat. Jáhly jsou dobře stravitelné, syté a výživné a tak jsou výbornou potravinou i pro malé děti, sportovce, těžce pracující, starší osoby a rekonvalescenty.
Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou a jsou tak vhodné pro lidi s problémy zažívacího traktu. Působí příznivě na plíce a zuby, podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání a lámání nehtů. Zpevňují kosti. Obsahem vápníku a hořčíku působí příznivě na srdce. Obsahem vitamínů skupiny B a minerálů včetně železa působí přiznivě lidem trpícím chudokrevností.