Červená čočka pochází z Turecka, odkud se rozšířila v podstatě do celého světa. U nás je stále spíše považována za exotickou surovinu, ale v Indii již patří mezi tradiční jídla. Červená čočka se většinou prodává již vyloupaná, a proto se lépe tráví a nenadýmá. Na rozdíl od běžné čočky ji nemusíme před vařením namáčet.
Červená čočka pochází z Turecka, odkud se rozšířila v podstatě do celého světa. U nás je stále spíše považována za exotickou surovinu, ale v Indii již patří mezi tradiční jídla. Červená čočka se většinou prodává již vyloupaná, a proto se lépe tráví a nenadýmá. Na rozdíl od běžné čočky ji nemusíme před vařením namáčet. Vařená je poměrně rychle, ale má spíše kašovitou konzistenci.
Červená čočka obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, vláknina, železo, selen, fosfor nebo zinek. Můžeme z ní připravit polévku i kaši. Rovněž se používá k zahušťování pokrmů, na přípravu rizota, placek či se přidává do salátů.