Rumy
Celosvětově proslulý alkohol vyráběný destilováním melasy nebo šťávy z cukrové třtiny. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 40–80 %. Různé druhy rumu se od sebe liší dobou zrání, obsahem alkoholu, způsobem zpracování cukrové třtiny, destilací a výslednou chutí.
Dobu zrání můžete poznat podle různých označení. X.O. (Extra Old) jsou rumy s dobou zrání více než 10 let. Dvou- až čtyřleté rumy se označují V.S. (Very Special) nebo V.S.O.P. (Very Superior Old Pale).
Rumy seženete také v dárkových baleních.
Typy rumu
- Karibský rum – Rum původně pochází právě z Karibiku. Označení karibský rum nesou rumy pocházející ze Střední Ameriky (Kuby, Haiti, Dominikánské republiky apod.). Vyrábí se destilací melasy.
- Brazilský rum – Také se nazývá Cachaça a vyrábí se ze šťávy z cukrové třtiny. Pije se čistý nebo v koktejlu caipirinha.
- Tuzemský rum – Takzvaný „Tuzemák“ je u nás nejpopulárnější a nejlevnější druh rumu. Technicky se ale o rum nejedná. Vyrábí se totiž dochucováním lihu, získaným destilací z cukrové řepy, rumovým aromatem.
Rumy podle barvy
- Tmavý rum – Vyrábí se ze zkaramelizované melasy a zraje dlouhou dobu v dubových sudech. Nejčastěji se pije samotný.
- Zlatý rum – Barvou i kvalitou leží na půl cesty mezi tmavým a světlým rumem. Dobarvuje se karamelem.
- Světlý rum – Blanco je typický pro své využití v míchaných nápojích (Cuba Libre, Daiquiri, Mojito, Piña Colada). Je čirý kvůli kratšímu zrání v nerezových tancích.