Hlavička stránky

Omáčníky

Představují praktické a estetické nádoby určené k podávání teplých i studených omáček, přelivů nebo výpečků. Kromě klasických omáčníků s uchem, které se snadno přenášejí a přelévají, existují i omáčníky s dávkovacím uzávěrem – obvykle v modernějším designu, vhodné na studené dresinky, dochucovadla či oleje. Často jsou vybaveny výlevkou pro přesnější dávkování a stabilní základnou, aby dobře držely na stole. Snadno pořídíte provedení vhodné do myčky, což usnadňuje údržbu.

Objem omáčníků

Běžný objem omáčníku se pohybuje mezi 0,2 až 0,5 litru. Menší varianty do 150 ml se hodí pro jednotlivé porce nebo servírování výraznějších omáček (například hořčicových či pepřových), větší provedení pak umožňují přelévání brambor, masa nebo zeleniny při rodinném stolování. Při formálním podávání se často používají menší omáčníky pro každého strávníka zvlášť, zatímco při běžném domácím stolování je běžnější jeden větší kus pro celý stůl.

Srovnání materiálů

  • Kameninové omáčníky – Mají rustikální vzhled, hodí se k přírodnímu nebo venkovskému stylu stolování. Dobře drží teplo, ale jsou poměrně těžké. Odolností jsou na úrovni porcelánu, vydrží tedy více než keramika, ale stále jde o křehký materiál.

  • Keramické omáčníky – Nabízejí širokou škálu tvarů i barev. Jsou běžně glazované, a tak snadno omyvatelné. Keramika dobře udržuje teplotu, ale je křehká.

  • Nerezové omáčníky – Kombinují velkou odolnost s praktičností. Jsou méně dekorativní, ale dlouho drží teplotu a snadno se udržují.

  • Porcelánové omáčníky – Hodí se pro slavnostní i každodenní stolování. Jsou elegantní, hladké, odolnější než keramika a často součástí jídelních sad. Dají se ohřívat a bez problému mýt v myčce.

  • Skleněné omáčníky – Poslouží zejména pro studené omáčky, dresinky a oleje. Nabízejí perfektní přehled o obsahu, ale špatně drží teplo. Jsou křehké, ale vizuálně atraktivní.

Co přikoupit k omáčníku?

Omáčník je ideální doplněk jídelní sady a může se doplňovat s mísami, talíři nebo polévkovými mísami. Stolování s těmito doplňky dodáte ještě hodnotnější dojem, pokud je přinesete na správném podnosu nebo tácu.

Hlavní obsah stránky

Omáčníky

Představují praktické a estetické nádoby určené k podávání teplých i studených omáček, přelivů nebo výpečků. Kromě klasických omáčníků s uchem, které se snadno přenášejí a přelévají, existují i omáčníky s dávkovacím uzávěrem – obvykle v modernějším designu, vhodné na studené dresinky, dochucovadla či oleje. Často jsou vybaveny výlevkou pro přesnější dávkování a stabilní základnou, aby dobře držely na stole. Snadno pořídíte provedení vhodné do myčky, což usnadňuje údržbu.

Objem omáčníků

Běžný objem omáčníku se pohybuje mezi 0,2 až 0,5 litru. Menší varianty do 150 ml se hodí pro jednotlivé porce nebo servírování výraznějších omáček (například hořčicových či pepřových), větší provedení pak umožňují přelévání brambor, masa nebo zeleniny při rodinném stolování. Při formálním podávání se často používají menší omáčníky pro každého strávníka zvlášť, zatímco při běžném domácím stolování je běžnější jeden větší kus pro celý stůl.

Srovnání materiálů

  • Kameninové omáčníky – Mají rustikální vzhled, hodí se k přírodnímu nebo venkovskému stylu stolování. Dobře drží teplo, ale jsou poměrně těžké. Odolností jsou na úrovni porcelánu, vydrží tedy více než keramika, ale stále jde o křehký materiál.

  • Keramické omáčníky – Nabízejí širokou škálu tvarů i barev. Jsou běžně glazované, a tak snadno omyvatelné. Keramika dobře udržuje teplotu, ale je křehká.

  • Nerezové omáčníky – Kombinují velkou odolnost s praktičností. Jsou méně dekorativní, ale dlouho drží teplotu a snadno se udržují.

  • Porcelánové omáčníky – Hodí se pro slavnostní i každodenní stolování. Jsou elegantní, hladké, odolnější než keramika a často součástí jídelních sad. Dají se ohřívat a bez problému mýt v myčce.

  • Skleněné omáčníky – Poslouží zejména pro studené omáčky, dresinky a oleje. Nabízejí perfektní přehled o obsahu, ale špatně drží teplo. Jsou křehké, ale vizuálně atraktivní.

Co přikoupit k omáčníku?

Omáčník je ideální doplněk jídelní sady a může se doplňovat s mísami, talíři nebo polévkovými mísami. Stolování s těmito doplňky dodáte ještě hodnotnější dojem, pokud je přinesete na správném podnosu nebo tácu.

Dostupnost
Seznam produktů kategorie
Omáčník RAK Porcelain RAK Chef's Fusion ramekin dvojitý 13 cm, šedý | RAK-CFDR02GY

RAK Porcelain RAK Chef's Fusion ramekin dvojitý 13 cm, šedý | RAK-CFDR02GY

  • 100 ml
  • Průměr 13 cm

Dvojitý ramekin je skvělým pomocníkem při pečení dezertů. Elegantní design zajišťuje šedý odstín, který působí příjemně.…

od 375 Kč

v 2 obchodech

Porovnat ceny
Filtry
Filtrování
Smazat všechny filtry

Kategorie