Seznam.cz

Nejlepší sušičky ovoce: Jak vybrat tu pravou?

Sušení ovoce
Zdroj: Pixabay.com
Veronika Gálová
Veronika Gálová před 4 týdny

Efektivním způsobem, jak se vyhnout útoku na špajz a nezdravému mlsání, je zásoba sušeného ovoce a zeleniny. Pokud navíc máte možnost sklízet čerstvé plody z vlastní zahrádky, neváhejte a pusťte se do sušení. Spoléhat na plech a sluníčko vám pravděpodobně nebude stačit, a tak přichází v úvahu sušička potravin. Vyplatí se vám jí mít doma? Podle čeho vybrat tu nejlepší a k čemu dalšímu se vám může hodit?

Nejlepší sušičky v roce 2021

Porovnat paramentry
Concept SO 1020
1.
top

Solidní výkon za dobrou cenu

Concept SO 1020

od  

V devíti patrech této sušičky spolehlivě usušíte ovoce, zeleninu i houby.

G21 Mistral
2.
top

Kvalitní provedení a slušná kapacita

G21 Mistral

od  

Sušička s 10 tácy a 10 síťovými platy v bytelném nerez provedení, které slibuje dlouhou trvanlivost. Zajišťuje rovnoměrné sušení, čímž vám usnadní práci. Výborná na sušení masa.

G21 Breezer
3.
top

Horizontální nerezová sušička v menším provedení

G21 Breezer

od  

Sušička se 6 tácy a 6 síťovými platy. Vyniká kvalitním nerezovým provedením a disponuje funkcemi, které vám usnadní sušení. Díky menší velikosti se vejde do každé kuchyně.

ETA Vital Air II 2302 90000 černá
4.
top

Multifunkční sušička pro přípravu různých pochoutek

ETA Vital Air II 2302 90000 černá

od  

Sušička má 10 základních plat pro sušení a 2 doplňková plata pro drcené či sypké potraviny. Inspiruje vás k přípravě různých specialit, včetně domácího jogurtu a RAW tyčinek

Vigan Mammoth ESP3DG
5.
top

Velká kapacita a řada funkcí za dobrou cenu

Vigan Mammoth ESP3DG

od  

Sušička v kombinaci nerezu a plastu má 8 plat na sušení a mnoho funkcí, které v této cenové relaci nejsou vůbec samozřejmostí.

Majitelům sušičky ovoce se otevírají široké možnosti. Nejen, že v ní zpracujete celou úrodu jablek na chutné křížaly, ale usušíte v ní téměř každou potravinu, která vás napadne. A přestože by se mohlo zdát, že bude spíše sezónním společníkem, bez problému najde uplatnění po celý rok. Na jaře s ní usušíte nasbírané bylinky, v létě a na podzim zpracujete ovoce, zeleninu a houby, a v zimě v ní vykouzlíte třeba voňavé pomerančové plátky nebo sušené maso.

Sušičce ovoce se také nesmí upřít úsporný potenciál. Asi každému z nás se někdy stane, že nakoupí větší množství určité potraviny, kterou pak nestihne spotřebovat. Díky sušičce můžete přebytečné potraviny zpracovat a zabránit tak zbytečnému plýtvání.

Sušené křížaly
Zdroj: Pixabay.com
Úrodu jablek zpracujete na výtečné křížaly. Doba sušení je v závislosti na tloušťce plátků 8 až 15 hodin.

Jak vybrat sušičku ovoce

Na trhu je dnes poměrně slušný výběr. Jaké jsou základní parametry, které zohlednit?

Velikost a kapacita 

První věcí, na kterou byste měli při výběru sušičky koukat, je její velikost a s ní související kapacita. Jestliže potřebujete sušičku, se kterou dokážete rychle zpracovat větší množství potravin najednou, zaměřte se především na obdélníkové horizontální modely. Ty ovšem mají také větší nárok na skladovací prostory. Pro příležitostné sušení a experimentování vám bude stačit sušička s menší kapacitou. Vybírat tak můžete i mezi kulatými modely. Menším sušičkám dejte také přednost v případě, že nemáte příliš místa v kuchyni.

U jednotlivých modelů bývá odlišný nejen počet sušících plátů, ale i jejich velikost. Pro rychlejší orientaci se podívejte, jestli výrobce uvádí celkovou sušící plochu. V nabídce sušiček potravin najdete i profesionální modely, které jsou určeny spíše pro restaurace a další provozovny. Ty sice zvládnou usušit najednou desítky kil ovoce, ale jsou také extrémně drahé.

Distribuce tepla a proudění vzduchu 

Sušení potravin je založené na jednoduchém principu. Z vybrané suroviny se za dlouhého působení teplého vzduchu postupně vypařuje tekutina. Důležité je, aby měl vzduch správnou teplotu, a nedošlo ke spálení či vaření potraviny. Zároveň by měly být všechny části obsahu sušeny rovnoměrně. Protože každý kousek potraviny je v jiné vzdálenosti od zdroje tepla, teplo musí být rozprouděné po celém prostoru sušičky. Pokud toto výrobce řeší, znamená to velké plus.

Hlučnost 

Dalším parametrem, ve kterém najdeme mezi jednotlivými sušičkami rozdíl, je hlučnost provozu. Odlišnosti ale nejsou ohromující. Hlučnost většiny modelů se pohybuje od 40 do 60 dB, což je hodnota srovnatelná s dalšími spotřebiči, jako je třeba myčka nádobí nebo větrák.

Užitečné funkce

Kromě výše zmíněných hlavních parametrů se u některých modelů sušiček můžete setkat i s dalšími funkcemi, které zrovna pro vaše potřeby mohou být užitečné. Patří mezi ně:

Termostat 

Termostat je relativně důležitá funkce, která umožňuje regulovat teplotu pro rozdílné druhy potravin. Pokud víte, že budete v sušičce připravovat různé druhy jídla a budete chtít u každého z nich dosáhnout co nejlepšího efekt, tato funkce se vám rozhodně bude hodit. U většiny sušiček je možné manuálně nastavit teplotu sušení od 35 do 70 °C. Levné modely sušiček často termostat postrádají.

Časovač

Sušení potravin je proces, který trvá několik hodin. Není proto od věci využít časovače, který vás zvukovou signalizací upozorní, že je čas na kontrolu nebo ukončení sušení.

Automatický vypínač 

S funkcí automatického vypínače můžete nastavit sušení i tak, že jeho závěr načasujete na noc, a kvůli vypínání sušičky nebudete muset stávat.

Příkon sušičky 

Pomineme-li velkokapacitní sušičky potravin určené pro profesionální provoz, příkon většiny přístrojů se pohybuje od 245 do zhruba 1000 W. Tato hodnota udává, kolik energie zařízení při provozu spotřebuje. Výkon pak znamená, kolik z přivedené energie dokáže zařízení pro sušení potravin využít. V drtivé většině případů se od výrobce dozvíme pouze příkon sušičky, a výkon musíme odvozovat. Mělo by platit, že čím větší je příkon, tím větší výkonnost bychom také mohli při sušení očekávat. U sušiček s příkonem 650 W a více můžeme počítat s vyšší rychlostí a lepší efektivitou sušení většího množství plat.

Je lepší obdélníkový nebo kulatý tvar sušičky?

V tomto případě není rozdíl jen estetický. Vyznačují se trochu jiným způsobem distribuce tepla a kapacitou. Proberme si výhody a nevýhody obou typů popořadě.

Sušičky vertikální (kulaté)

U tohoto typu sušičky jsou jednotlivá plata poskládaná vertikálně do výšky a jejich tvar je kruhový. Často lze také další plata přikoupit. Zdroj tepla je umístěný v základně pod platy nebo v některých případech nad nimi.

Výhody:

  • Cenová dostupnost

V této kategorii sušiček naleznete přístroje, které dobře zvládnou sušení ovoce a zeleniny za velmi příznivou cenu. Některé modely nestojí ani tisíc korun. Pokud se obáváte, zda sušičku skutečně využijete, můžete nejdříve pořídit levnější model.

  • Kompaktnost

Vertikální sušičky bývají kompaktnější, takže vám nezaberou tolik prostoru. To oceníte zejména pokud máte malou kuchyň nebo vlastníte již několik malých spotřebičů a na další nezbývá místo. Jsou také lehčí.

  • Provedení z průhledného plastu umožňuje vizuální kontrolu veškerého obsahu během procesu sušení.

Nevýhody:

  • Sušení neprobíhá zcela rovnoměrně. Rychle se suší kousky umístěné blíže středu a zdroji tepla, což bývají většinou ty spodní. V průběhu sušení je tak nutné pozici plátů střídat.
  • Tento typ sušičky není kvůli výše zmíněnému tolik vhodný na sušení masa.

Sušičky horizontální (hranaté)

Sušičky hranatého tvaru s pevným pláštěm, do kterých se vkládají jednotlivé pláty, svým vzhledem připomínají menší troubu. Zdroj tepla mají umístěný v zadní části. Od přístroje tohoto typu můžete očekávat rovnoměrnější proudění vzduchu, a tím pádem spolehlivější sušení všech potravin bez ohledu na jejich umístění.

Výhody:

  • Rovnoměrné proudění tepla, díky kterému nemusíte měnit pozice jednotlivých plátů během sušení. Zkrátka zapnete přístroj a za několik hodin máte hotovo, aniž byste museli cokoli řešit.
  • Zvládne i sušení silnějších kousků ovoce či zeleniny, je vhodná pro přípravu jerky a dalších specialit, které vyžadují rovnoměrnou distribuci teplého vzduchu.
  • Může sloužit i k přípravě jogurtu či kynutí těsta.
  • Má obvykle větší kapacitu.

Nevýhody:

  • Horizontální sušičky jsou většinou dražší než ty vertikální.
  • Jsou rozměrnější a těžší.

Z plastu nebo kovu?

Sušičky vertikálního typu jsou většinou vyrobené z plastu. U tohoto materiálu musíme počítat s nižší odolností proti poškození a kratší životností. Nerezové sušičky jsou oproti tomu bytelnější a vhodnější pro časté a pravidelné používání. Výhoda plastových sušiček spočívá v menší hmotnosti. Zatímco ty nerezové mohou vážit až 10 kg, hmotnost plastových se pohybuje kolem 2 kg. Tento parametr zvažte, pokud očekáváte, že budete se sušičkou častěji manipulovat.

Co všechno lze sušit? 

Moderní sušičky potravin překonávají pověst jednoúčelového spotřebiče. Když zůstaneme u samotné techniky sušení, zpracovat s nimi lze veškeré citrusy, peckové plody, ananas, banán, kiwi, lesní plody, ze zeleniny patří mezi oblíbené sušené pochoutky kořenová zelenina, kapusta, česnek, lilek nebo dýně. Klasikou jsou samozřejmě sušené houby. Sušičku ocení také milovníci sušeného masa nebo domácích těstovin. Sušením to ale nekončí. V některých sušičkách můžete nechat kynout těsto, vyrábět jogurt a tak dále.

Nejlepší sušičky ovoce

Vybrali jsme pro vás sušičky, které nás svými funkcemi, cenou a pozitivní uživatelskou zkušeností zaujaly nejvíce:

Concept SO1020

Sušička ovoce kulatého tvaru s devíti průhlednými plastovými patry o průměru 32 cm a ventilátorem pro rovnoměrné sušení zaujme cenou, ale také tím, že obsahuje téměř vše, co bychom měli od sušičky požadovat.

GOBI Concept SO1020
Zdroj: My-concept.cz
Sušička ovoce Concept SO1020 má průhledná plata, takže i v průběhu sušení vidíte, co se uvnitř děje.

Sušičce Concept SO1020 nechybí možnost manuálního nastavení teploty od 35 do 70 °C, bezpečnostní pojistka proti přehřátí, a integrovaný ventilátor. Naopak nedisponuje termostatem a časovačem, takže je potřeba počítat s tím, že bude nutné hlídat předpokládaný konec sušení. Výhodou je výrobcem deklarovaná možnost umývat sušící pláty v myčce.

G21 Mistral

Vysoký příkon 1100 W, vybavení a designové provedení, ale také cena řadí tento přístroj do vyšší třídy sušiček. Do základního vybavení patří 10 nerezových sušících plat o rozměru 38 x 38 cm a 10 jemných síťových plat s drobnějších strukturou. Dokoupit můžete také sadu 10 sušících táců, které poslouží ke kynutí těsta a přípravě dalších pochoutek, které vyžadují pevné podloží bez otvorů.

G21 Mistral
Zdoj: G21-Vitality.cz
Sušička G21 Mistral zaujme nerezovým provedením s průhlednými dvířky.

Doménou sušičky ovoce G21 Mistral je kvalitní a odolné provedení konstrukce, která je nerezová. Dvojité stěny navíc podpoří tepelně izolační vlastnosti sušičky. Teplota se nastavuje v rozmezí 35 až 70 °C a o rovnoměrné sušení se postará funkce horizontálního proudění vzduchu. Tato sušička díky své prostornosti, velikosti plat a výkonu při sušení obstará větší množství potravin, včetně masových pochoutek.

G21 Breezer

Sušička s názvem Breezer s příkonem 650 W pochází také od značky G21. Má ale menší kapacitu vnitřního prostoru (šest základních a šest síťovaných plat oproti deseti) a odpovídající nižší cenu.

G21 Breezer
Zdroj: G21-Vitality.cz
Sušička G21 Breezer se díky menší velikosti vejde do každé kuchyně.

G21 Breezer je vhodnější spíše pro ty z vás, kteří nepředpokládají sušení většího množství potravin naráz. Podobně jako její rozměrově větší sestra se chlubí kvalitním provedením z nerezu včetně plat a dvířek, vysokou odolností materiálu, časovačem, funkcí automatického vypnutí a horizontálním prouděním vzduchu.

Eta Vital Air II

Novinku od značky ETA, sušičku ETA Vital Air II určitě neminete, pokud to se sušením myslíte vážně. Disponuje prostorem pro 10 nerezových plat o velikosti 33 x 30,5 cm a průhlednými dvířky, kterými můžete kontrolovat průběh sušení. V balení naleznete také dvě speciální plata pro sušení drcených či necelistvých potravin jako jsou třeba bylinky, domácí cereálie, nebo pyré. Z koncepce tohoto produktu je zřejmé, že jeho cílovou skupinou nebudou jen zahrádkáři a houbaři, ale také lidé, kteří se orientují na zdravou výživu či RAW stravu a chtějí si doma vyrábět nejrůznější speciality.

ETA Vital Air II
Zdroj: Eta.cz
Sušička Vital Air II od ETA přímo vybízí ke zkoušení nových domácích specialit.

ETA Vital Air II nabízí možnost využít přednastavené programy pro konkrétní potraviny, ale sušení lze nastavit i manuálně v rozsahu 35 až 70 °C. Jedním z programů je KEEP WARM, se kterým můžete nechat v sušičce kynout těsto nebo rozpékat pečivo při teplotě 45 °C. Vaše začátky se sušením vám usnadní přiložený návod, ve kterém jsou uvedené doporučené postupy s délkou a teplotou sušení pro konkrétní potraviny. Součástí je i několik receptů. Kvalitní a rovnoměrné sušení zajišťuje funkce Air Flow, díky níž teplý vzduch proudí horizontálně v celé sušičce. Velké plus pro zapomětlivé hlavy je ochrana proti přehřátí a relativně tichý provoz. Samozřejmostí je termostat a časovač.

Vigan Mammoth ESP3DG

Sušička potravin Vigan Mammoth ESP3DG s příkonem 400 W se řadí mezi vertikální sušičky, ale s atypickým obdélníkovým tvarem. Průhledná plastová plata mají velikost 32 x 24,5 cm a k dispozici jich máte osm. Vrchní neprůhledný díl zabraňuje přístupu světla k potravinám, což by mělo mít pozitivní efekt pro zachování vitamínů.

Vigan Mammoth ESP3DG
Zdroj: VIGAN Mammoth
Sušička Vigan Mammoth ESP3DG má hranatý design v kombinaci nerezu a plastu.

Sušičce nechybí integrovaný ventilátor pro cirkulaci vzduchu, časovač až na 24 hodin, displej, ochrana proti přehřátí a možnost plynulého nastavení teploty od 35 do 70 °C. Součástí návodu jsou také rady a tipy na přípravu různých typů potravin.

Zobrazit celou nabídku sušiček ovoce

Kde koupit nejlepší sušičky ovoce

Concept SO 1020

Concept SO 1020

od  

G21 Mistral

G21 Mistral

od  

G21 Breezer

G21 Breezer

od  

ETA Vital Air II 2302 90000 černá

ETA Vital Air II 2302 90000 černá

od  

Vigan Mammoth ESP3DG

Vigan Mammoth ESP3DG

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Kuchyňské spotřebiče Léto

Veronika Gálová

Veronika Gálová

Redaktor

Vystudovala na FFUK obor estetika, ale táhlo ji to k marketingu a psaní, u kterého nakonec zakotvila. Zaměřuje se na články o domácnosti a zahradě, které korespondují i s jejími zájmy. Dále ve volném čase ráda vyrazí s rodinou na výlety po méně známých koutech ČR, a nakonec vždy zjistí, že je všude dobře, ale doma nejlépe.

Více článků od Veroniky

Přečtěte si také