Seznam.cz

Používejte správnou pánvičku aneb typy pánví, které v kuchyni oceníte

typy pánví na vaření a smažení
Zdroj: Pixabay.com
Jarmila Zechová Syptáková
Jarmila Zechová Syptáková před 1 rokem

Kvalitní pánve patří k základní kuchyňské výbavě. Jednotlivé druhy pánviček se liší nejen hloubkou, tloušťkou dna nebo v použitém materiálu. Některé pánve jsou vhodné jen na smažení, další na grilování a jiné i na dušení. Při výběru vhodných pánví musíte zohlednit i to, pro jaký typ plotýnky je nádobí určené. Měděná nebo hliníková pánev na indukčním sporáku by byly vyhozené peníze. Pojďte si udělat jasno, v tom, na co jaký druh pánve použít.

Rozhodující vliv na výběr pánve má druh sporáku a velikost plotýnek

Poklice vybírejte stejně jako hrnce – podle druhu vařiče a velikosti plotýnek. Zvláště pokud máte indukční varnou desku nebo sporák je potřeba hlídat, aby byla pánev určena pro použití na indukci. Důležitá je také vhodně zvolená velikost pánve. Zatímco lidé, kteří žijí singl si vystačí s malou pánvičkou, velká rodina se neobejde bez větší pánve. Nejčastěji se v kuchyni používají pánve, které mají  v průměru 26–28 centimetrů. Největší pánve mají v průměru i 36 centimetrů. Kvůli úspoře energie a rovnoměrnému zahřívání pánve je důležité při výběru myslet i na velikost plotýnky.  Na malé plotýnce by se velká pánev nerozhřála.

pánev na indukci
Zdroj: Pixabay.com
Pči výběru pánve zohledněte typ varné desky

Materiál použitý při výrobě pánve rozhoduje o tom, jaká bude její tepelná vodivost i její přilnavost. Pokud preferujete vaření s minimem tuku, pořiďte si pánev s nepřilnavým povrchem, který zabraňuje rychlému připalování.

Zdravé vaření s minimem tuku

Teflonové pánve

Teflonová pánev patří mezi nejčastěji používané pánve, u které nepotřebujete při vaření kapku oleje. Je však náchylná na poškození, především poškrábání jakýmkoliv kovovým předmětem. Proto si k ní musíte pořídit dřevěnou nebo teflonovou obracečku. Při teplotách převyšující 250 °C se z pánve začnou uvolňovat zdraví škodlivé látky, což se však při běžném vaření stane jen zřídka.

Keramické, kameninové a granitové pánve

Pánve z keramickým povrchem jsou velmi náchylné na poškození, proto se doporučuje jejich ruční mytí. Skvěle se hodí na pomalou přípravu jídel při nízkých teplotách, díky čemuž je jídlo chutnější a zdravější. Ke zdravému vaření přispívá i fakt, že jídlo na pánvi s keramickým povrchem můžete připravovat i bez použití tuku, aniž by se vám připálilo. Podobné vlastnosti jako keramické pánve mají také kameninové a granitové (mramorové) pánve. Na rozdíl od těch keramických jsou však odolnější a mají delší životnost.

Titanové pánve

Díky svému materiálovému složení jsou titanové pánve odolné proti mechanickému poškození i teplotním šokům. Pánve nejsou vyrobeny z titanu celé, tělo pánve je kvůli tepelné vodivosti nejčastěji odlito z hliníku, který se následně pokryje oxidem titaničitým a poté nepřilnavou vrstvou.  Nejlepších výsledků při vaření dosáhnete s pánvemi, u kterých byla při jejich výrobě použita technologie pomalého ručního lití hliníku, která umožňuje vytvořit extra silné dno s nejlepšími termoakumulačními vlastnostmi.

 

Pánve, které potřebují při vaření hodně tuku

Ocelové a nerezové pánvičky

Vyznačují se dobrou tepelnou vodivostí. Nerezové pánve nepoškodíte tak snadno, jako třeba teflonové, takže je bez obav můžete umývat i v myčce a používat při pečení kovové obracečky.  Nevýhodou je jejich přilnavost, bez dostatečného množství oleje se vám jídlo bude přichytávat na dno a připalovat se.

Litinové pánve

Litinové pánve mají všestranné použití, můžete je dát nejen na sporák, ale i do trouby nebo na ní připravovat jídla na otevřeném ohni. Vařit s ní můžete na jakémkoliv typu sporáku. Litina je téměř nezničitelný a těžký materiál, pánev nemáte šanci poškodit.

Pánve, které vám ušetří energie

Měděné pánve

Pro milovníky luxusu, kvality i nostalgické přívržence starých časů jsou měděné pánve nepostradatelným doplňkem v kuchyni. Měď je nejlepším vodičem tepla, a proto je příprava jídla v měděných pánvích velmi rychlá i úsporná. Vysoce odolný materiál navíc bleskově reaguje na sebemenší změnu v teplotě vaření. Nevýhodou je vysoká pořizovací cena a náročnější údržba, při které se vrchní měděná vrstva leští pouze speciálními přípravky. Při použití abrazivní houbičky nebo čističe na bázi chloru byste si povrch pánve nenávratně poškodili. Povrch byste si poškodili i mytím v myčce nebo pokud byste pánev po ručním mytí ihned neutřeli. Zaschlé kapky vody by zkazily lesk.

Typologie pánví a pánviček

Univerzální pánve

Univerzální pánev by měla být v každé domácnosti alespoň jedna a nejlépe i s poklicíPánev na všechno je akorát hluboká na přípravu omáček a dostatečně velká na pečení šťavnatého steaku.  Orestujete na ní maso i zeleninu, umícháte vajíčka, usmažíte palačinky i řízky. K dostání jsou od mini pánví s průměrem 10 cm po velké pánve po velké, těžké pánve s průměrem 36 cm. Praktickou vychytávkou u pánví, kterou oceníte při skladování je odnímatelná rukojeť, která vám ušetří spoustu místa ve skříňce.

 

Tefal Ingenio Expertise L6509205 3 ks

Tefal Ingenio Expertise L6509205 3 ks

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Tefal Ingenio Expertise L6509205 3 ks

Tefal Ingenio Expertise L6509205 3 ks

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
TORO 263207

TORO 263207

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
TORO 263207

TORO 263207

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Grilovací pánve

Kvalitní grilovací pánev musí být těžká a odolná proti vysokým teplotám. Ani při velkém žáru se nesmí zkroutit. Grilovací pánve většinou bývají hranaté a na dně mají drážky, díky kterým se maso nepřichytí. Vroubkové dno vám navíc umožní vaření s nízkým obsahem tuku. Měla by mít odnímatelnou nebo alespoň žáruvzdornou rukojeť, abyste mohli pánev bez obav vložit do trouby. Některé modely mají indikátor teploty, který vás informuje o ideálním rozpálení grilovací pánve.

Lamart LT1063 24 cm

Lamart LT1063 24 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Lamart LT1063 24 cm

Lamart LT1063 24 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Banquet Grande pánev 26 x 26 cm

Banquet Grande pánev 26 x 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Banquet Grande pánev 26 x 26 cm

Banquet Grande pánev 26 x 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Pánve na soté

Pánve na soté jsou často označované jako hluboké pánve. Jak z názvu vyplývá, používá se na přípravu soté, což je prudce osmažené maso na malém množství tuku, které se dále dusí se zeleninou. Díky vysokému okraji a kolmých stěn je však pánev ideální i na vaření rizota nebo nejrůznějších omáček s dušeným masem. Hluboké pánve mají často větší objem než klasické pánve, a proto se osvědčily i při smažení větších porcí jídla.

Woll Induction Line soté 28cm

Woll Induction Line soté 28cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Woll Induction Line soté 28cm

Woll Induction Line soté 28cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Tefal Simply Clean B5673253 24 cm

Tefal Simply Clean B5673253 24 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Tefal Simply Clean B5673253 24 cm

Tefal Simply Clean B5673253 24 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Pánve na wok a paellu

Zatímco pánve wok jsou určené především na rychlé a prudké smažení nejrůznějších směsí, tvar paella pánve vychází z potřeby uvařit rýži na paellu v široké pánvi s co největším dnem, aby rýže rovnoměrně rozprostřela do co nejtenčí vrstvy. Nejčastěji je pánev na paellu kulatá a nízká se dvěmi uchy, aby se dala snadno přenášet a servírovat pokrm přímo z pánve.

Fiskars All Steel wok 28 cm

Fiskars All Steel wok 28 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Fiskars All Steel wok 28 cm

Fiskars All Steel wok 28 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Cadac Paella pánev

Cadac Paella pánev

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Cadac Paella pánev

Cadac Paella pánev

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Lívanečníky

ideální pro smažení oddělených lívanců, bramboráčků nebo volkých ok. V jedné várce připravíte většinou 4 kousky, ale jsou i pánve, které mají 5 či 7 výkrojů (ok) na smažení. Funkční pánev na lívance by měla mít nepřilnavý povrch. U lívanečníků nejvíce oceníte pohodlné a rovnoměrné dávkování těsta. Dětem se líbí lívance v podobě smajlíků, srdíček nebo zvířátek, které snadno vytvoříte s „obrázkovým“ lívanečníkem.

Lamart LT1131 crepe 26 cm

Lamart LT1131 crepe 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Lamart LT1131 crepe 26 cm

Lamart LT1131 crepe 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Nordic Ware Pánev na lívance Zoo zvířata 26 cm

Nordic Ware Pánev na lívance Zoo zvířata 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Nordic Ware Pánev na lívance Zoo zvířata 26 cm

Nordic Ware Pánev na lívance Zoo zvířata 26 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Pánve na palačinky

Speciální pánve na palačinky jsou velmi nízké, aby se vám pohodlně obracelo těsto na palačinky, omelety nebo bramboráky. Pro ty, kdo často tychle dobroty smaží je palačinková pánev nezbytností. Pro pohodlné vaření bez připálenin je u těchto pánví nejdůležitějším parametrem jejich nepřilnavost a rovnoměrné zahřívání.

Fiskars 1052229 pánev na palačinky 22 cm

Fiskars 1052229 pánev na palačinky 22 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Fiskars 1052229 pánev na palačinky 22 cm

Fiskars 1052229 pánev na palačinky 22 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Berlingerhaus Forest Line Rosewood BH-1722 25 cm

Berlingerhaus Forest Line Rosewood BH-1722 25 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky
Berlingerhaus Forest Line Rosewood BH-1722 25 cm

Berlingerhaus Forest Line Rosewood BH-1722 25 cm

od   zobrazit nabídky skrýt nabídky

Jak poznat kvalitní pánev?

Kvalitní pánev je vyrobená z prověřených materiálů, odolných proti vysokým teplotách, je zdravotně nezávadná, nepřilnavý povrch, dobře vede teplo a rovnoměrně se rozehřívá. Pro snadnou manipulaci by měla mít ergonomickou rukojeť. Vyhněte se nákupům levných pánví vyrobených z nevhodných materiálů, které se vám po čase mohou při vysokých teplotách zdeformovat. Kvalitní pánev by vám vydrží několik let, takže se vám investice do kvality mnohonásobně vrátí.

Podobná témata

Vaření

Jarmila Zechová Syptáková

Jarmila Zechová Syptáková

Redaktor

Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.

Více článků od Jarmily

Přečtěte si také