Seznam.cz

Jak slavnostně prostřít stůl ke štědrovečerní večeři

slavnostně prostřený stůl na štědrovečerní večeři
Zdroj: Pixabay.com
Jarmila Zechová Syptáková
Jarmila Zechová Syptáková před 1 rokem

Užijte si sváteční chvíle i u štědrovečerní tabule. Bohatě prostřený stůl dodá večeři neopakovatelnou atmosféru. Poradíme vám, jak vánoční stůl vkusně vyzdobit, aby podtrhnul slavnostní ráz tohoto výjimečného večera.

Slavnostní ubrusy

Jak se říká, všeho moc škodí. Proto i u aranžování stolu zvolte jeden styl, kterého se držte. Cílem není udělat na stole chaos, ale soulad. Základem slavnostně prostřeného stolu je kvalitní jednobarevný ubrus bez vzoru. Slavnostně působí bílá nebo smetanová barva, ale k vánočnímu stylu se dobře hodí také zelená, červená, zlatá nebo stříbrná. Pokud se nechcete vzdát ozdobného ubrusu, vyberte si takový, který vánoční dekor pouze decentně po obvodu. Nezapomeňte však na to, že barevnost dekorace budete muset přizpůsobit barvám na ubrusu, což se ne vždycky podaří. Jednoduchý ubrus můžete navíc zkrášlit běhounem, což je úzký a dlouhý pás druhého ubrusu. Optické rozdělení stolu vám pomůže s rovnoměrným uspořádáním nádobí a příborů na stole. Lépe působí, když je vše uspořádáno symetricky v pravidelných rozestupech. Ledabyle poházená nádobí bez ladu a skladu dokáže zkazit celkový dojem ze slavnostního prostření.

Jídelní servis

Vánoce jsou vhodnou příležitostí k tomu, abyste provětrali slavnostní porcelánový servis nebo příbory z kufříku. Pokud nic takového nemáte, zkuste nádobí alespoň sjednotit a v kuchyni vybrat stejné talíře, příbory i skleničky pro všechny stolovníky. Styl „každý pes, jiná ves“ nepůsobí harmonickým, natož slavnostním dojmem. Bohatá večerní hostina vyžaduje více nádobí, než používáme obvykle. V případě vícechodové večeře se neobejdete bez dvou sad příborů a talířů na předkrm, polévku a hlavní chod. Důležitým prvkem hodovací tabule jsou také čisté, vyleštěné skleničky. Každý strávník by měl mít u svého místa minimálně dvě, jednu na nealko nápoj nebo pivo, druhou na slavnostní přípitek. Nezbytným doplňkem prostřeného stolu jsou textilní nebo papírové ubrousky poskládané do vějířků či jiného tvaru.

 

vánoční tabule
Zdroj: Pexels.com
Vánoční tabule by měla ladit s výzdobou v místnosti.

Servírování jídla

Dejte si záležet i na servírování jídla. Nedávejte řízky z pekáčku, nelovte kapra z pánve. Vánoční dobroty podávejte na servírovacím tácu nebo podnosu. Cukroví vyskládejte na decentní etažér. Polévku naberete stejně z hrnce i z polévkové mísy, ale na stole se bude lépe vyjímat, pokud ji donesete v porcelánové terině. Sice budete mít více špinavého nádobí, ale také větší požitek z celé slavnostní večeři.

Vánoční výzdoba na stole

Vánoční tabule se neobejde bez svícnu. Ten může být nenápadný nebo okatě vystupovat a být středem pozornosti. tak či onak i vánoční svícen by měl ladit ke zbytku vybavení na stole. V poslední době se na prostřeném stole objevují také LED světýlka naaranžovaná například ve váze se smrkovými větvičkami nebo světelný řetízek táhnoucí se středem stolu. Na slavnostní dekoraci stolu můžete použít i vánoční ozdoby jako jsou baňky, perníčky nebo slaměné figurky, kterými zdobíte stromeček. Jen si dejte pozor na to, aby stůl nehýřil několika barvami, které k sobě neladí. Zvolte si dvě, maximálně tři barvy a těch se držte. K tradičním vánočním barvám a jejím kombinacím patří červená, zelená a zlatá. Působivé je také použití jen bílé a zlaté.

Podobná témata

Vánoce

Jarmila Zechová Syptáková

Jarmila Zechová Syptáková

Redaktor

Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.

Více článků od Jarmily

Přečtěte si také