Seznam.cz

Elektrické versus ruční brousky na nože

Jarmila Zechová Syptáková
Jarmila Zechová Syptáková před 1 rokem

S tupým nožem toho moc nenakrájíte. Naštěstí stačí krátká chvilka na to, aby bylo jeho ostří dokonale ostré. Stačí, když si domů pořídíte brousek na nože. Jaký brousek na nože je nejlepší? Mechanický nebo elektrický? Abychom vám usnadnili výběr, sepsali jsme pro vás pro a proti. 

Narozdíl od ocílky, kterou můžete používat před každým krájením pro zachování ostrosti, slouží brousek pro obnovení ostrosti ztupeného nože. Budete ho potřebovat cca jednou za měsíc.

Ruční mechanické brusky

Ruční brusky jsou vhodné svými kompaktními rozměry do každé domácnosti. Jejich výhodou je cenová dostupnost i jednoduchá manipulace. Ocení je spíše méně nároční uživatelé. Zvlášť u brousků s plastovým tělem je nevýhodou, že může rychle dojít k opotřebení materiálu.

Pro náročnější uživatele jsou určené prostorově objemnější stolní brusky, které se díky konstrukci křížených čepelí přizpůsobí různým druhům ostří. Díky tomuto řešení snadno nabrousíte nůž jak s jednostranným nebo oboustranným ostřím, tak s vroubkovaným či kombinovaným ostřím. O dokonalé nabroušení se například u Profi ostřící sady postarají čtyři brusné bloky s diamantovým povrchem s různou zrnitostí a lišta se stupnicí pro přesné nastavení brusných úhlu.

Mechanické broušení brusným kamenem

Ke stejnému účelu se používá také brusný kámen. Zatímco na nabroušení pomocí brusky vám postačí nůž párkrát vložit do drážky na brusce a táhnout pomalu k sobě, na broušení pomocí kamene budete potřebovat více zručnosti. Navíc budete muset přihlédnout k použití nože a podle toho zvolit zrnitost brusného kamene.  Ostří nožů na maso a zeleninu vybrousíte na brusném kamenu s větší hrubostí. Jemnější se hodí na docílení hladkého ostří u nožů, které jsou vhodné při řezání tlakem, což se děje při sekání nebo stahování kůže.  O tom jaké ostří vznikne rozhoduje ale také úhel pod jakým brousíte. Protože je broušení brusným kamenem náročné a zdlouhavé používají ho především profesionálové nebo ti, kterým nevadí časová náročnost.

Elektrické brousky na nože

K broušení nožů nebo nůžek pomocí elektrických brusek nepotřebujete speciální dovednosti. Jednoduše s ostřím několikrát projedete drážkou. O tom, jak kvalitně budou nože nabroušené rozhoduje i materiál brusných kotoučů. Pokud v kuchyni používáte keramické nože, které jsou velmi křehké, neobejdete se bez elektrického brousku s diamantovým kotoučem. Diamantová ocel, která vyniká vysokou tvrdostí je totiž na broušení nejlepším, ale také nejdražším materiálem. K výrobě brousků se proto využívají nejrůznější typy slitin. Nejlevnější modely jsou vyrobené z nerezu nebo uhlíkové oceli a hodí se na broušení méně kvalitních nožů. U broušení dražších nožů s tvrdými čepelemi se vám vyplatí používat brusku s již zmíněnou diamantovou ocelí.

Nevýhodou elektrických brusek bývá většinou jejich prostorová náročnost a nutnost zapojení přístroje do elektriky. Blízkost elektrické zásuvky však odpadá, pokud si pořídíte brousek na baterky. Nehodí se však pro každého. Zatímco výkonnější síťové brousky mívají obvykle výkon cca 180 W, bateriové jsou slabší, nejčastěji disponují výkonem okolo 30 W.

Kvalitní elektrický brousek na nůž by měl mít protiskluzovou úpravu, což nejčastěji obstarají protiskluzové nožičky s přísavkami a bezpečností vypínač, který chrání přístroj před poškozením při jeho přehřátí.

Jarmila Zechová Syptáková

Jarmila Zechová Syptáková

Redaktor

Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.

Více článků od Jarmily

Přečtěte si také