Seznam.cz

Domácí kompostéry: Proč je používat a jaký typ zvolit?

domací kompostéry
zdroj: pexels.com
Jarmila Zechová Syptáková
Jarmila Zechová Syptáková před 2 roky

Líbilo by se vám snížit objem vašeho odpadu téměř o polovinu, a navíc jej částečně zužitkovat? To všechno dokážete, když začnete slupky od zeleniny a ovoce, kávovou sedlinu nebo skořápky od vajec kompostovat. A nepotřebujete k tomu ani zahradu, na trhu jsou k dostání funkční i designové kompostéry, které bez obav můžete používat i v bytě.

Proč si pořídit kompostér do bytu?

Domácí kompostéry slouží k přeměně organického materiálu z kuchyně na kompost, což je nejúrodnější část půdy. Tu můžete využít k jarnímu přesazování pokojových rostlin nebo k pěstování bylinek, ovoce a zeleniny na zahradě či balkóně. Díky půdě obohacené o stopové prvky i minerální látky a lepší struktuře půdy se rostlinám zasazeným do kompostu daří mnohem lépe než v obyčejné zemině. Tím, že si vyprodukujete vlastní substrát bohatý na živiny, ušetříte za drahou zeminu z obchodu.

Jak vybírat kompostér?

Na vzhledu záleží, ale nejdříve si musíte ujasnit, jaká velikost kompostéru pro vás bude vhodná. Počítejte s tím, že běžná čtyřčlenná rodina průměrně vyprodukuje kolem 10 litrů bioodpadu týdně. Jestliže si kompostér budete chtít vyrobit svépomocí, myslete na to, že je nutné čas od času hmotu promísit. Pořiďte si proto nádobu o něco větší, než potřebujete a k tomu rovnou úzkou lopatku s dlouhou násadou.

 

Oproti zahradním kompostérům jsou ty k domácímu použití udělané tak, aby se dali dobře uzavřít a nebyl z nich cítit nepříjemný zápach. K dostání jsou nejčastěji plastové, ale dají se pořídit i dřevěné nebo kovové.  Z praktického hlediska se umisťují buď v kuchyni nebo na chodbě, ale vyvedené designové kousky můžete postavit klidně i do obývacího pokoje. Vypadají totiž jako moderní komody. Kompostér můžete postavit vlastně všude, kde se teplota pohybuje kolem 20 °C. Pokud jej budete mít na balkoně, v létě ho musíte chránit před přímým sluncem a zabraňovat jeho vyschnutí, nejlépe kropením vody z rozprašovače. V zimě budete muset nádobu s kompostem pořádně zaizolovat.

 

kuchyňský odpad
zdroj: www.pexels.com/

Co můžete dávat do kompostu?

  • Zbytky ovoce a zeleniny včetně slupek,
  • papírové čajové sáčky,
  • kávovou sedlinu,
  • skořápky od vajec,
  • řezané květiny,
  • papírové kapesníky a ubrousky.

Vermikompostéry – žížalí kompostéry

Proces přeměny bioodpadu na humus je docela pomalý, proto se v domácích podmínkách používají různé urychlovače.  Jedním z nich jsou živé žížaly, které ze zbytků v kuchyni dokážou vyrobit kvalitní přírodní hnojivo nazývané vermikompost. Kompostéry, ve kterých se žížaly postarají o rychlejší rozklad si pak můžete koupit pod označením vermikompostér. Denně zhruba 500 gramů žížal zpracuje až 250 gramů bioodpadu z kuchyně. Pojídáním odpadu sníží žížaly objem kompostéru až o šestinu. Oproti kompostérům bez žížal nemusíte nevábný obsah ze zbytků promíchávat. Žížaly udělají tuhle práci za vás. Kompostu se dočkáte v průměru za 2 až 3 měsíce a jeho vůně se podobá vůni půdy z lesa.

Nemusíte mít strach, že by se vám žížaly nastěhovali jinam. V kompostu je jim dobře. Pokud se vám ani tak nelíbí představa, že byste sdíleli domácnost se stovkou žížal, bude pro vás lepší pořídit si kompostér se speciální směsí mikroorganismů, která kuchyňský odpad přeměňuje na tekuté hnojivo.

 

žížaly urychlují rozklad
zdroj: pexels.com
Žížaly slouží jako urychlovač rozkladu.

Bokashi kompostování

Jedná se o trošku jiný druh kompostování. Jde vlastně o fermentaci bez přístupu vzduchu, proto se doporučuje zbytky do nádoby házet maximálně jednou za den. Ke správné chemické reakci potřebuje pravidelný přísun sušených Bokashi bakterií. Ty pracují na rozkladu mnohem rychleji než žížaly. Kuchyňský odpad promění na tekuté hnojivo již za 3 týdny. Abyste dobu zbytečně neprodlužovali, je lepší dávat do nádoby pokrájené kousky zbytků. K tomuto způsobu kompostování potřebujete nádobu uzavřenou vzduchotěsným uzávěrem s výpustním ventilem, kterým se odpouští přebytečná tekutina.

A jak to vlastně funguje? Jde vlastně o směs bakterií a bioodpadu, což je hlavní produkt fermentačního procesu, který se používá ke hnojení. Hmota, která vám zůstane, nevypadá jako kompost a stále v ní rozeznáte zbytky slupek. Můžete jí použít jako urychlovač v zahradním kompostéru nebo jí zapracovat do záhonů. Pokud zahradu nemáte, hotovou směs vyhodíte do popelnice s bioodpadem. Výluh můžete použít také jako ekologický čistič odpadů, kde ho nechte působit minimálně hodinu.

Bokashi kompostování je celkem nenáročné, odpadá zde totiž časté obracení zbytků v bokashi kompostéru. Mikroorganismy v kompostu zabraňují hnilobným procesům, proto ani u tohoto způsobu nečekejte nepříjemnou vůni.

Elektrické kompostéry

 

Nelíbí se vám předchozí způsoby? Chcete kompostovat ještě snadněji? Vyberte si některý z automatických kompostérů, které udělají všechno za vás. Pravidelně hmotu promíchávají a provzdušňují, a dokonce zvládnou bioodpad prohřívat, aby urychlily jeho přeměnu na kompost. Automat dokáže zredukovat objem odpadu až o 80 %. Počítejte však s vyšší cenou přes 10 000 korun.

Kde koupíte domácí kompostéry?

Vyberte si z nabídky domácích kompostérů

Plastia Urbalive Vermikompostér

Plastia Urbalive Vermikompostér

od  

Sage SWR550 2 l černý

Sage SWR550 2 l černý

od  

Skaza Bokashi Organko 1 16 l šedý/světle zelený

Skaza Bokashi Organko 1 16 l šedý/světle zelený

od  

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

 

         

 

 
 
   

Zobrazit další nabídky

Podobná témata

Zahradničení

Jarmila Zechová Syptáková

Jarmila Zechová Syptáková

Redaktor

Praktická žena oceňující vychytávky, které usnadňují práci i každodenní život. S manželem a třemi dcerami si v podhůří jesenických hor užívá rodinnou pohodu. Ve volných chvílích pečuje o zahradu a kochá se její krásou. Miluje společné chvíle s rodinou, cestování, lahodná vína i objevování sebe sama.

Více článků od Jarmily

Přečtěte si také