Podložky na pečení
Používají se jako náhrada pečicího papíru a slouží k ochraně plechu i usnadnění manipulace s těstem nebo pečivem. Jejich hlavní výhodou je opakované použití a snadná údržba. Vyrábějí se v různých velikostech i tvarech podle typu plechu nebo požadovaného použití. Oblíbené jsou podložky s nepřilnavým povrchem, které zabraňují připalování i bez nutnosti vymazávání, a perforované podložky na pečení, jež díky drobným otvorům zajišťují rovnoměrnější proudění horkého vzduchu – hodí se například na pečení baget nebo pizzy. Praktické mytí umožňují provedení vhodná do myčky.
Silikonovou, nebo teflonovou?
Silikonové podložky na pečení – Jsou měkké, pružné a dobře přilnou k povrchu plechu. Vydrží vysoké teploty a snadno se čistí. Hodí se na sladké i slané pečení. Jejich povrch je přirozeně nepřilnavý, ale při některých typech těsta je potřeba lehce podsypat moukou. Jsou odolné vůči roztržení, ale je třeba se vyhnout ostrým nástrojům, které mohou silikon poškodit.
Teflonové podložky na pečení – Mají velmi hladký a odolný povrch, na kterém těsto téměř neulpívá. Některé typy je možné stříhat podle potřeby. Teflon je náchylnější k mechanickému poškození a nelze ho používat s kovovým náčiním, jinak hrozí narušení povrchu.
Kde lze podložku použít?
Podložky na pečení vhodné do mikrovlnné trouby – Dají se bezpečně použít při ohřívání nebo pečení v mikrovlnce. Materiál musí být schopný odolat rychlým změnám teplot.
Podložky na pečení vhodné do mrazáku – Podložku lze použít i pro tuhnutí těsta nebo jiných surovin při nízkých teplotách, například při výrobě sušenek nebo pralinek.
Podložky na pečení vhodné do trouby – Podložka je určena pro opakované pečení v běžné troubě při teplotách obvykle do 230–250 °C, podle materiálu.















































