Fritézy
Fritéza, fritovací hrnec, fryer i friťák označují zařízení primárně určené pro smažení a fritování pokrmů. Pokud máte rádi chuť smažených pokrmů, ale na sporáku nemůžete dosáhnout optimálních výsledků, nebo jen hledáte jednodušší řešení, mohla by se vám fritéza do kuchyně hodit. Doma si tak můžete připravit křupavé brambůrky, hranolky, langoše, koblihy, řízky, zeleninu, cibulové kroužky a mnoho dalšího. Pokud hledáte zdravější alternativu místo klasické přípravy v oleji, můžete suroviny smažit pomocí horkého vzduchu. Horkovzdušný fritovací hrnec vám navíc umožní pokrmy i péct, vařit nebo ohřívat, takže vám nahradí i jiné spotřebiče.
Proč si pořídit fritézu?
- Fritování v oleji nebo horkým vzduchem.
- Může být multifunkční a nahradit více spotřebičů.
- Snadno se ovládá.
- Rovnoměrné smažení.
- Rychlá příprava pokrmů.
- Časovač a další funkce.
- Odnímatelné části lze umývat v myčce.
- Pachové filtry pohlcují zápach.
Jaký vybrat typ fritézy?
Olejová fritéza pro milovníky smažených jídel
Klasickou olejovou fritézu ocení zejména milovníci smažených jídel. Pokrmy fritované v oleji totiž mají nejautentičtější chuť. V pohodlí domova si tak můžete připravit hranolky, langoše, řízky i koblížky jako z restaurace nebo vašeho oblíbeného fastfoodového řetězce.
Výhody
- Chutnější příprava smažených pokrmů.
- Hodí se pro občasné použití.
- Nižší cena.
Nevýhody
- Ne moc zdravá příprava jídla.
- Pokrmy nasáknou velké množství tuku a jsou velmi tučné.
- Omezené využití.
- Spotřeba oleje.
Horkovzdušná fritéza pro smažení bez tuku
Alternativou ke klasickému olejovému friťáku je fritéza horkovzdušná. Pokrmy se připravují pomocí horkého vzduchu bez použití oleje, nebo jen s jeho minimálním množstvím. Potraviny připravované horkým vzduchem jsou tedy mnohem dietnější a zdravější. Airfryer fritéza navíc umožňuje multifunkční využití, podobně jako v horkovzdušné troubě. Podle modelu a jeho přednastavených programů tak můžete se spotřebičem potraviny fritovat, opékat, vařit, grilovat, nebo třeba dusit v páře.
Výhody
- Zdravější a dietnější příprava jídla.
- Nahrazuje více spotřebičů.
- Dokáže smažit, péct, vařit i ohřívat pokrmy.
- Smažení bez oleje.
Nevýhody
- Vyšší cena.
- Méně autentická chuť smažených potravin.
- Trochu delší doba přípravy.
Na co se ještě zaměřit
- Objem - Na trhu se nachází velké fritézy pro vícečlennou domácnost i mini fritézy pro časté přenášení nebo malou rodinu.
- Funkce - Dokážou vám výrazně zjednodušit práci. Časovač vám podá přehled nad dobou přípravy, termostat vám zase umožní nastavit požadovanou teplotu.
- Programy - Přednastavené režimy vaření, pečení, ohřívání apod. týkající se horkovzdušných fritéz.
- Užitečné vlastnosti - Přípravu pokrmů vám mohou usnadnit i různé vlastnosti fritézy. Systém Cool Touch vás ochrání před popálením o boční stěny spotřebiče, průhledné víko vám podá rychlý přehled o stavu surovin a pokud má například friťák vyjímatelnou nádobu, bude se vám lépe čistit.